Israeli Air Force Helicopters

Sky's Decals

SD19 (1/48) - SD20 (1/72)

 

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je od samih početaka, pa do sadašnjice, kako zbog svoje kratke i burne povijesti i raznolikosti opreme, tako i zbog nadasve zanimljivih shema gotovo nepresušan izvor inspiracije maketarima. Najčešći problem sa kojim se kod realizacije projekata IAF-a susrećemo je prvenstveno nedostatak odgovarajućih oznaka..

U setu dolaze oznake za 26 helikoptera: od AH-1G, AH-1S-MOD, 5 AH-1S, 2 AH-64A, 2 AB-205/Bell-205, 3 Bell-212, 2 UH-60A/D, 3 UH-60L, 5 OH-58B/AB-206/Bell-206, te 2 MD-500. Brojeva ima dovoljno za napraviti gotovo sve ponuđene helikoptere (moguće je da ponestane nekoliko češće korištenih brojeva ako se odlučite npraviti baš sve ponuđene helikoptere).

Naljepnice su otisnute na tankom i prozirnom filmu, te su većinom napravljene zasebno. Iznimka su setovi brojeva (ukupno 33) koji dolaze na po jednom komadu filma, te ih je prije uporabe potrebno izrezati. Višak filma je uočljiv uglavnom samo na sitnijim stencilima, te kompleksnijim krivuljama kao što su kobre i sove, no to ne bi trebalo biti problem obrezati.Svi amblemi, pa i oni najsitniji i najkompleksniji su otisnuti precizno i u registru. Nacionalne oznake su odlično centrirane i boje Davidovih zvijezda su jako dobro pogođene.

Upute za bojanje i postavljanje naljepnica su dana samo u po jednom bokocrtu, sa objašnjenjima pozicioniranja naljepnica, te kodovima boja po F.S.-u, Xtracolor-u, te Humbrolu, ovisno o dostupnosti nijansi. Dano je i nekoliko fotografija detalja, ali obzirom na kvalititu tiska one baš i nisu od neke velike pomoći. Nadalje, na kraju su otisnute identifikacijske oznake "V" za izradu maski za bojanje i to u 1/72 i 1/48.

 

Kako je dobiti izraelske oznake u maketama helikoptera gotovo nemoguće (iznimka su Academy i Hasegawa AH-64, Italeri MD-500, te nekada ESCI UH-1D), ovaj set je "must-have" za svakog maketara koji iole drži do izraelskog ratnog zrakoplovstva. Zamjerki na same naljepnice nema (barem dok ih ne probam zalijepiti na nešto), te je jedina ozbiljna zamjerka na čitav set kvaliteta tiska sastavnice. Ako bilo gdje naiđete na njih, svakako ih uzmite, jer im dostupnost nije jača strana...

Ocjena:

 

Tomislav Martan