Tomislav Mesarić: Suvremeni lovački avioni
Biblioteka Militaria
2001

 

Moj prvi susret s ovom knjigom bio je preko feljtona koji su izlazili u Jutarnjem listu, I moram priznati da me baš i nisu posebno oduševili.

Knjigu sam kupio na promociji u Zadru, gdje sam bio na odsluženju vojne obveze, po promotivnoj cijeni od 100 kn. U pretplati ili preko mjesečnika HRVATSKI VOJNIK knjiga je za pripadnike HV koštala 80 kn. A čuo sam, jer je nisam vidio u knjižarama, da u Zagrebu u knjižarama knjiga košta ni manje ni više nego 230 kn. Vrijedi li ona te novce?

Iskreno, ne vrijedi. Zašto? Kao strastveni maketar i zrakoplovni entuzijast godinama skupljam razne knjige i časopise zrakoplovne tematike, i moram reći da ova knjiga spada u kategoriju lošijih.

Počnimo od dobrih strana. Knjiga na hrvatskom jeziku opisuje ni manje ni više nego 31 lovački zrakoplov, ukoliko ubrojimo neke (JSF) čiji se prototipovi tek ispituju, i jedan meni nepoznat tip nazvan >Kineska zrakoplovna industrija<; također je dat koristan rječnik zrakoplovnih pojmova, sve na 159 stranica velikog formata u boji. Ovo su dobre strane. A sada loše: svi zrakoplovi koji se više ne proizvode opisani su u prošlom vremenu, a zrakoplovi budućnosti u sadašnjem. Sitnica, ali me smeta pri čitanju. Drugo, očekujete li iscrpan pregled razvoja i inačica, varate se. Autor opisuje suvremene, tj. one inačice danas u uporabi, što je u skladu s naslovom knjige, ali ipak… Opis zrakoplova bazira se na autorovom viđenju sposobnosti tog zrakoplova u zračnoj borbi. Ukoliko želite nešto više, u HRVATSKOM VOJNIKU je bilo puno kvalitetnijih članaka posvećenih pojedinim tipovima zrakoplova, uz detaljne preglede razvoja, inačica i opreme. Dalje, neke fotografije nemaju nikakav popratni tekst. Bilo bi lijepo da ljudi koji čitaju knjigu a nisu zrakoplovni entuzijasti barem znaju kome zrakoplov na slici pripada, a možda i inačicu/eskadrilu. Također nema tantijema za fotografije, pa pretpostavljam da su skinute s Web-a. Također nema popisa literature.

Na kraju da se dotaknemo i zrakoplova tipa >Kineska zrakoplovna industrija<. Sve bi bilo dobro da se opisuju suvremeni i budući lovački zrakoplovi kineskog RZ, ali J-6/A-5C? (za neupućene kineske kopije MiG-19 i njegova jurišna inačica).

Što reći? Po meni, 230 kn za tu knjigu je pljačka. Za te novce možete kupiti za nekoliko klasa bolju knjigu, doduše na stranom jeziku. Ukoliko je morate imati (jer ste hrvatski zrakoplovni entuzijast) pokušajte je nabaviti što povoljnije. Ako ništa drugo, za razliku u cijeni kupite si neku dobru maketu.

Nadajmo se da će knjiga o jurišnim i bombarderskim zrakoplovima koja bi trebala izaći u proljeće 2002, od istog izdavača (da li i autora?) biti puno, puno bolja. Ako ne to, onda barem osjetno jeftinija.

 

Vedran Kalamiza