Građevine i pribor za diorame

 

T.M. Diorama

1/72

 

Za nas okorjele 72-ojkaše gotovo da nije bilo sretnijih trenutaka od kada su počele izlaziti nove makete oklopa: Revell, Dragon, Italeri, Trumpeter i mnogi drugi proizvođači su naprosto preplavili tržište sa najraznolikijim oklopom svih razdoblja u novim (i reizdanim) izdanjima uglavnom visoke kvalitete. Naravno, neki od njih (recimo, Italeri) su se potrudili upotpuniti svoj asortiman i zgodnim građevinama u popratnom mjerilu, koje su nedvojbeno esencijalni dio gotovo svake diorame. 35-aši su kod toga daleko u prednosti, prvenstveno zbog dugotrajne zastupljenosti i rasprostranjenosti maketa oklopa u tom mjerilu, te je izbor građevina bio daleko veći nego za nas maketare u Braille-ovom mjerilu. No, je li to uistinu tako?

Prije dosta godina su mi u ruke pale vacform građevine poljskih proizvođača Remy i T.M. Diorama, pri čemu je moje oduševljenje i radost tog trenutka gotovo nemoguće opisati. I tako, kroz dugi niz godina traženja ostatka asortimana i mjesta gdje bi se te stvarčice nabavile, slučajno nabasah na jednu od rijetkih online trgovina koje još uvijek drže te stvarčice. Nažalost, sada samo T.M. Diorama, jer je Remy davno prestao sa proizvodnjom.

I tako, danas, odmah po otvaranju kutije sa mojim novim vacform "igračkama", bacio sam se na posao, da i vama prenesem dio tog pravog malog bogatstva. Pa, da počnem:

 

Arkade

7201

 

Dakle, arkade. Kao i u svim setovima građevina, sve se uglavnom dobiva iz dva dijela: prednji i stražnji (ili ako vam je draže unutarnji i vanjski). Ovdje se dobiju svi vanjski zidove zgrade, sprijeda visine do prvog kata, a straga do visine prizemlja, što konturom ruševine lijepo prate bočni zidovi. Sprijeda se dobiju stupovi arkada, koji su također iz dva dijela. Oštećena fasada, raspukline, ogoljela cigla i slični sitni reljefi daju vrlo realan izgled cijeloj građevini. Nedostatak interijera je nažalost simptomatičan, kao i kod većine setova ovog proizvođača, te je kod toga maketaru ostavljeno da se snalazi sam. Krova također nema.

 

Kuća sa galerijskim (izbočenim) prozorom

7202

 

U ovom se setu dobiju pročelje i jedan bočni zid (ili barem dio bočnog zida) i to sa prizemljem i dva kata, te potkrovljem (kojeg, pogađate, nema u setu). Sve je opet iz po dva dijela. Gornji kraj bočnog zida je napravljen oštećen, pa se prema crtežu pretpostavlja da je zamišljeno i oštećeno krovište (za koje vam treba niže navedeni set 7220). Fasada nije oštećena, a na prozorima u prizemlju su čak dani i okviri prozora (za koje iskreno nisam siguran da će se moći iskoristiti).

 

Kuća "Pod Kuglom"

7204

 

I u ovom se setu dobiva pročelje i jedan bočni zid (tj. njegov dio) u po dva dijela. Posebno su dane kugla i ukrasni vrhovi pročelja (također iz dva djela, što toplo preporučam napraviti od nečeg drugog, jer spojiti te sitne okruglaste vacform dijelove graniči sa mađioničarstvom, a ne maketarstvom). Na fasadi su prisutna oštećenja u obliku otpale žbuke, pa bi to također kao i prethodni set trebalo predstavljati gotovo nedirnutu zgradu. Krova, pogađate, nema (vidi set 7220).U ovom se setu dobije još jedan zidić sa vratima, za koji iskreno ne vidim kuda bi mogao ići.

 

Ruševina terase

7205

 

Ovdje se dobije dio pročelja sa ulaznim vratima, te dio terase sa zatvorenom prostorijom ispod nje (dio koji nije srušen, naravno). I opet je sve dvodijelno, uključujući i stupiće ograde terase (UŽAS!), koji su uzgred budi rečeno plosnati (nekako mi pada na pamet tokarenje novih). Pročelje je također srušeno, te je tako izvana dana ogoljela cigla u konturi ruševine, koja se nastavlja i prema prostoriji ispod terase. Nažalost sa unutarnje strane to nije slučaj, pa zid izgleda neoštećen, tj. cijeli do ruba. Na terasi je dan lijepi reljef pločica.

 

Čajana "Bross Tee"

7207

 

Dakle, pročelje i bočni zidovi do iza prvih prozora sve na kat, te naravno sve u dva dijela, plus ulazna stepenica i vrata u jednom dijelu. Nema oštećenja na fasadi, ali ni nikakvog interijera, a ni krova.

 

Ruševina gradske vijećnice

7212

 

Ovdje se dobije samo pročelje sa kićenim ulaznim portalom i zatvorenim vratima. Zid pročelja prelazi u ruševinu. Nema unutrašnjosti, ni bočnih zidova. Sve je dvodijelno. Na glavnom dijelu pročelja nema oštećenja.

 

 

Kamieniczka II

7213

 

Kamieniczka mi je nažalost nepoznat izraz i nisam uspio naći njegovo pravo značenje. No, to ne umanjuje vrijednost ove građevine. Naime ovo je dvokatnica sa potkrovljem, koja osim pročelja ima i oba bočna zida sa ostacima spojnih zidova i urušenjima prema otraga, dok je samo pročelje bez oštećenja. I ovdje je sve dvodijelno i također nema interijera.

 

Ruševina kuće I

7215

 

Pročelje ruševine kuće sa uvučenim ulazom, sa podosta oštećenja sa vanjske strane. Ruševina se proteže od polovice prizemlja do polovice prvog kata. Također je sve iz dva dijela i, naravno nema interijera.

 

Ulica

7219

 

Komad ulice od kocke dimenzija 26 x 16 cm sa uglom pločnika 5 x 15 cm, sa krasno izvedenom teksturom i ulice i pločnika. Eventualno nedostaj šaht na nekom djelu uz rubnik, ali to se može napraviti naknadno.

 

Krov

7220

 

Dobije se komad krova od "biber" crijepa veličine 10,5 x 14,5 cm, te 3 komada 6,5 cm sljemena krova. Vrlo koristan set koji, nažalost, nedostaje u nekim prije navedenim setovima (7202, 7204).

 

Položaj za 8.8 i 10.5 cm FlaK

7223

 

Dakle, ovdje dobivamo krasno izrađen FlaK bunker u koji možemo udomiti 8.8, ili 10.5 cm FlaK (padaju mi na pamet Airfix, Hasegawa i Fujimi) Ovdje se osim podloge sa bunkerom (koja već ima lijepo napravljenu teksturu zemlje/pijeska/trave - štogod) nalazi i još jedna pločica sa dodatnim betonskim pločama koje idu na vrh bunkera, no moram priznati da bez sastavnice (koja ne dolazi u kompletu) će to biti malo zahtjevnija kombinatorika uz puno kopanja po literaturi da se vidi kud bi što trebalo ići.

 

Ruševina sa unutrašnjosti i peći

7225

 

Ovo je u biti ruševina koja prikazuje dio kuće sa jednom sobom koja za razliku od ostalih ruševina ima i interijer. Dobije se kompletna vanjština i dio unutrašnjosti koja se sastoji od pregradnog zida sa vratima, peći, stolice, te stropa, koji je ujedno i pod slijedećeg kata. Svi zidovi su i ovdje iz dva dijela, dok je peć iz čak četiri (biti će to veselo za spajanje). Nadalje dobije se i prozor, tj. prozorski okvir koji je najbolje zaboraviti i napraviti si novi, te još nešto za što nemam ideju kud bi išlo, a sastavnice, pogađate, nema.

 

Ruševina kovačnice sa unutrašnjošću

7227

 

Osobno, ovo mi je najzgodniji od svih ovdje prikazanih setova. Naime, ovdje se dobije ruševina kovačnice i to praktično tri zida i dio stropa. Naravno, tu su neizostavno kovačka peć sa dimnjakom i nakovanj (naravno iz dva dijela). Dana su i drvena ulazna vrata i strop sa gredama i daskama sa gornje i donje strane. Praktično sve što treba biti tu je dano u setu. Da su barem tako koncipirane i ostali setovi, bilo bi to sjajno.

 

Ocjena:

Ovo, naravno nisu svi setovi proizvođača T.M. Diorama. Ima toga još (čak i kod mene u ormaru), ali za ovaj puta bi to bilo to (dok ne nađem ostale)... Setovi su jako lijep dodatak za diorame, te iako za njihovu izradu treba dosta strpljenja i truda, mogu ih toplo preporučiti svakom maketaru orijentiranom na diorame oklopa (a i ne samo oklopa) u malom mjerilu. Tim više što se cijena navedenih setova kreće u rangu 15-30 KN, što je i više nego povoljno za takvo što.

+

 

Tomislav Martan