TOFF

Hungarian MiG-29 in NATO Camo

1/72

 

Prošlogodišnji posjet aero mitingu u Kecskemetu je ostavio puno ljepih utisaka i donio puno novih ideja i interesa. Među ostalima je MIG-29 u oznakama mađarskog ratnog zrakoplovstva, ali u novoj, NATO shemi.

 

Obzirom da takvih naljepnica nije bilo za nabaviti, uslijedilo je planiranje izrade takvih uz pregledavanje materijala snimljenog u Kecskemetu i skupljanja podataka na internetu, no slučajnšću mi je prijatelj iz Budimpešte (hvala Zsolt!) proslijedio poveznicu na novog mađarskog proizvođača naljepnica TOFF Computers Ltd (sudeći prema internet stranicama uskoro i ne samo naljepnica).

Kako sam dobrano "zagrizao" za mađarski NATO MIG, odlučio sam kontaktirati proizvođača i pošto-poto nabaviti njihove naljepnice. Ovdje zahvaljujem gosp. Tóth Péteru na naljepnicama ustupljenim za recenziju (i korištenje, naravno)...

Dakle, naljepnice dolaze na listu papira 62 x 58 mm i otisnute su jednom komadu tanke i prozirne folije, dakle svaka naljepnica zahtijeva izrezivanje prije ljepljena. Sveukupno se na setu za 72-ojku nalazi nekih 126 naljepnica, od čega 8 komada otpada na nacionalne oznake (koristi se samo 6), 8 na bročane kodove (za dva različita zrakoplova), daljnjih 8 na taktičke oznake i ambleme (dva različita amblema), 2 komada na "false canopy", dok ostatak otpada na stencile. Oznake su otisnute dosta precizno, no na nekim je mjestima (posebica na većim ravnijim dijelovima) vidljivo nazubljena granica boja, tj nazubljen rub. Oznake su dane za dva zrakoplova stacionirana u Kecskemetu (59TFW HUAF) i to za Bumblebee Squadron (broj 21) i Puma Squadron (broj 04), no shema je dana samo za onaj sa brojem 21. Iako su naljepnice koje su različite za ta dva zrakoplova označene istim brojem, nije previše vidljivo koji je koji jer se na shemi bojanja i pozicioniranja naljepnica to ne vidi.

Sama je shema bojanja i pozicioniranja naljepnica isprintana ink jet štampačem na A4 listu papira i jako je blijedo otisnuta, tako da se dosta toga ne vidi najjasnije. Dane su 4 projekcije MIG-a sa brojčano označenim naljepnicama, te chipovi boja sa RAL i FS oznakama.

 

Cijena ovog seta naljepnica je 10$ direktno kod proizvođača, dok je moguće nabaviti isti takav iza 48-ice, koji sadrži gotovo dvostruko više stencila.

 

Obzirom na specifičnost teme, ove naljepnice su jako zanimljive, te ih mogu preporučiti svakome koga zanimaju prekrasni mađarski NATO MIG-ovi.

 

Ocjena:

+

 

Još jednom zahvaljujem gosp. Tóth Péteru iz TOFF Computers Ltd na ustupljenim naljepnicama.

 

Tomislav Martan

Na stranicama TOFF Computers Ltd možete vidjeti i druge setove naljepnica njihove proizvodnje.