TOFF

WW2 Hungarian Armour Markings

1/76

Obzirom na blizinu Mađarske, te na kvalitetu i kvantitetu maketarskih natjecanja koja se tamo održavaju, bilo je samo pitanje vremena kada će mi se u kolekciji naći koja maketa mađarskog vozila iz Drugogo svjetskog rata. kako su to uglavnom resinske makete u originalnim, ili kopiranim izdanjima, s njima uglavnom nema naljepnica. Srećom, zahvaljujući prijatelju iz Budimpešte (hvala Zsolt!), dobio sam poveznicu na novog mađarskog proizvođača naljepnica TOFF Computers Ltd (sudeći prema internet stranicama uskoro i ne samo naljepnica).

Ovdje zahvaljujem gosp. Tóth Péteru na naljepnicama ustupljenim za recenziju (i korištenje, naravno)...

Naljepnice dolaze na listu papira 61 x 44mm i otisnute su jednom komadu tanke i prozirne folije, dakle svaka naljepnica zahtijeva izrezivanje prije ljepljena. Sveukupno se na setu za 72-ojku nalazi 164 naljepnica, od čega je 14 nacionalnih oznake u dva tipa (dvije veličine od svake), 125 bročanih kodova (dvije veličine punih crnih, dvije veličine bijelih "okvirnih" i jedna velličina bijelih punih), 12 slovčanih kodova (dvije veličine crnih punih), 6 taktičkih oznaka i 7 amblema.. Oznake su otisnute lijepo i precizno, sa malo mutnim rubovima na sitnijim oznakama. Prema količini naljepnica, morale bi biti dostatne za barem četiri različita vozila. Uz naljepnice nema sheme bojenja i pozicioniranja naljepnica, tako da ste tu prepušteni više-manje sami sebi i svojoj snalažljivosti oko traženja i otkrivanja izvora i referenci.

Cijena ovog seta naljepnica je 4$ direktno kod proizvođaća, dok je u 35-ici moguće nabaviti te iste naljepnice kao dva zasebna seta: nacionalne oznake, te kodovi sa taktičkim oznakma i amblemima.

 

Ocjena:

 

Još jednom zahvaljujem gosp. Tóth Péteru iz TOFF Computers Ltd na ustupljenim naljepnicama.

 

Tomislav Martan

Na stranicama TOFF Computers Ltd možete vidjeti i druge setove naljepnica njihove proizvodnje.