Tamiya  1/ 48 F4D-1 Skyray

 

Maketu Skyray-a želio sam jako dugo u 1/48 i želja mi je ispunjena. 
Skyray je izašao 1998. kao prvi od tri zrakoplova iz 50-tih godina koje je Tamiya dosad izbacila na tržište uz A-1 Skyraider i F-84G Thunderjet. 

Povijest 

 Krajem 2. Svjetskog rata američke su snage, koje su napredovale u Njemačkoj, zarobile mnogo informacija i materijala o naprednim aeronautičkim tehnologijama. Jedna od njih bila je i analiza studije o delta krilu koju je provodio Dr. Alexander Lippisch. Na temelju tih informacija tvrtka Douglas proizvela je F4D Skyray, prvi i jedini operativni zrakoplov sa delta krilom u Američkoj Mornarici. Prvi prototip poletio je 1951. , dok je prvi serijski zrakoplov poletio 1954. , a prvi primjerci ušli su u operativnu službu na nosačima dvije godine kasnije. Skyray je imao krila pod strijelom od 50 stupnjeva, pretkrilca, zakrilca kao i hidraulički preklapajuće vrhove krila. Iako nije vidio borbu, Skyray je imao vrlo uspješnu službu na nosačima Američke Mornarice i postavio je nekoliko svjetskih rekorda, izmedju ostalih i apsolutni brzinski rekord od 1211 km/h. 

Maketa 

 Maketa se sastoji od 116 dijelova u svijetlo sivoj plastici, 3 prozirna dijela, plahte sa naljepnicama, te sastavnice. Dimenzije makete su točne prema dimenzijama pravog zrakoplova. 
Dijelovi su prekrasno ugravirani sa puno detalja koji su jako lijepo reproducirani i bez suvišne plastike. 
Kokpit je vrlo dobar, a sastoji se od kade sa bočnim panelima, pedala, palice, instrumentne table sa ugraviranim i izbočenim detaljima, pokrova instrumentne table, te sjedala koje se sastoji od 4 dijela. 
Trup se sastoji od prednjeg i glavnog dijela koji se sastavljaju, od kojih se svaki spaja od vlastitih polovica. Tamiya daje i prednji dio turbine koji dolazi izmedju polovica glavnog trupa, kao i bočne stranice kutija stajnog trapa, koje su lijepo detaljirane. Stajni trap i kotači su takodjer vrlo dobri i detaljirani kao i poklopci stajnih trapova. Rep je dan kao poseban dio i sastoji se od dvije polovice. 
Krila se mogu složiti razvučena i sklopljena, jednako kao i pretkrilca. Trimeri koji se nalaze na unutrašnjem dijelu izlaznog ruba krila mogu se takodjer pozicionirati prema želji. 
Od podvjesnog naoružanja i opreme dobivamo dva standardna mornarička rezervoara za gorivo, spremnik sa elektronikom za noćno letenje, dva AIM-9B Sidewindera te dva višecijevna lansera za nevodjene rakete. “ Stakleni “ dijelovi su tanki i vrlo prozirni, odnosno bez distorzije. 
Naljepnice su debele, ali dobrih boja i u savršenom registru. Dobijemo oznake za tri zrakoplova: jedan mornarički iz VF(aw)-3 , te dva Mornaričke pješadije VMF(aw)-114 “ Death Dealers “ i VMF(aw)-115 “ Silver Eagles “. 

   

 

Zaključak 

O ovoj maketi nema se nešto posebno pisati i prigovoriti jer je jedna od onih koje se takoreći sklapaju same od sebe. Maketa je izvrsno dizajnirana i napravljena, sa puno detalja i tipičan je predstavnik današnje generacije maketa. Puristi kao ja željeti će dodati pokoji detalj u kokpitu, kutijama i nogama stajnog trapa, ali i bez toga maketa je osvajač medalja. Preporučam je svima koji vole američke mornaričke zrakoplove iz 50-tih godina , ali i ostalima koji žele složiti jednu izvrsnu maketu bez imalo muke. Cijena mog primjerka bila je je 150 Kn u susjednoj nam Madjarskoj, dok je cijena iz Japana ili Amerike oko 250-280 kuna. 

Ocjena

 

Nikola Pentić