Hawker Tempest Mk.V

Academy No. 1669

 

Hawker Tempest je jedan od najznačajniji britanskih lovaca u drugom svijetskom ratu. Razvijen je 1942. godine na temelju jurišnog zrakoplova (prethodnika) Hawker Typhoon-a. U operativnu uporabu je ušao početkom 1944. godine. Zbog svoje velike pokretljivosti i brzine, jedna od osnovnih namjena bila mu je obrana britanskog prostora od njemačkih letečih bombi V-1. Osim lovačke namjene, korišten je i za potporu kopnenim postrojbama, naoružan bombama i raketama. U opertivnoj upotrebi zadržao se do kraja pedestetih godina. 

Tehnički podaci:

Dužina zrakoplova: 10,26 m
Raspona krila: 12,50 m
Visina zrakoplova: 4,90 m
Težina zrakoplova: 4082 kg
Motor: linijski, Napier Sabre II, 24 cilindra u H, snage 1,604 kW
Max. brzina: 685 km/h na visini od 5620m
Naoružanje: 4 topa 20 mm Hispano Mk V, bombe (2x227 kg ili 2x545 kg),
ili rakete (8x27,1 kg), ili dopusni tankovi za gorivo (205 l)


Prije oko dvije dekade, na tržištu se pojavila Heller-ova maketa Hawker Tempest Mk V, koja je, do danas, ostala najbolja maketa tog zrakoplova u mjerilu 1/72. Kasnije tu maketu pakiraju Airfix i Smer. Jedina veća mana te makete je vanjska (izbačena) gravura. 

Dijelovi:

 Kutija Academy-jeve makete Hawker Tempesta Mk V, četiri grane (grana A – 18 dijelova, B – 18 dijelova, C – 15 dijelova i D – 5 prozirnih dijelova; nišan, vjetrobransko staklo, farovi). 

 

Dimenzije makete su točne: 

-dužina krila 173,5 mm
-dužina trupa 143 mm

 Maketa je ugravirana! Pregledavši Heller-ovu i Academy-jevu, možemo reći, da je Academy koristio isti kalup za maketu, ali malo dorađeniji. 

 Osim ugraviranosti panela, prednost ove makete, je detaljirana unutrašnjost pilotske kabine, koja je više nego dovoljna ako želite napraviti zatvorenu pilotsku kabinu. Ako je želite otvoriti, morat ćete uložiti još malo truda. Ispušne cijevi motora su odvojeni dijelovi (što nije slučaj s hellerovom maketom). Uz dodatne tankove za gorivo, Academy daje i dvije bombe od 1000 lb (454 kg) s nosačima koji su oodvojeni. 

 Mana ove makete je nedostatak nekih (ugraviranih) panela; vrata na desnoj strani trupa (gledano od spinera) iza pilotske kabine, gdje je smješten radio uređaj. Nadalje, kutije unutrašnjosti stajnog trapa su preplitke, te bi ih najbolje bilo odstraniti i napraviti nove prema crtežima ili fotografijama (slično onima na Typhoonu).

 Nadalje su problematične obje elise. Ranija, trokraka, je dimenzijski netočna. Potrebno je stanjiti krakove (zadnji dio po debljini), te zaobliti vrhove, a isto vrijedi i za kasniju, četverokraku.

Sastavnica:

 Pregledna, sa pregledom dijelova po granama i shemom bojanja i označavanja makete 

Oznake (decals):

 Kvalitetne. Proizvođač se odlučio za oznake dva poznata zračna asa; Pierre Clostermanna i Wing Commandera Evan Dall Mackiea. Boja (sky) i veličina slovnih oznaka je približno točna, no ima i jedan problem; predanja ivica slovnih oznaka podebljana je bijelom bojom, tako da slova dobijaju na naglašenosti. 


 Želite li možda na ovu maketu dodati malo više detalja, predlažem set poznatog češkog proizvođača jetkanih detalja Eduard i to Set No. 72315 Tempest Mk V For ACADEMY kits. Od jetkanih detalja u setu se nalaze detalji za pilotsku kabinu, dio detalja unutrašnjosti stajnog trapa, flapsovi, jetkani dijelovi za uljni hladnjak, te nešto vanjskih detalja.

Kada maketu sastavite, detaljirate i obojite, predlažem da utrošite još malo vremena na komadić travnate podloge, kako se vaš trud ne bi izgubio u svakodnevnoj podlozi (stol, polica, vitrina). Za upotpunjavanje travnate podloge (uz maketu) predlažem figuru ili dvije od poznatog proizvođača jetkanih i resinskih detalja CMK. Od nedavno je ovaj proizvođač na tržište izbacio i resinske pilote i mehaničare u mjerilu 1/72 i 1/48. Kvaliteta ovih figurica je standardna za resinske figure (malo dorade ne škodi). Figurice pilota i mehaničara napravljene su segmentno (tijelo, ruke, noge ,glave) i svaki set sadrži po tri figurice za 1/72 i dvije za 1/48

 

I na kraju: 

 Imate li volje i vemena za graviranje makete?! 
-Želim vam ugodnu zabavu! 
Ako ne … Academy !? 

Ocjena makete:

(svakako kupiti)

 

Za recenziju korištena literatura: 

- Osprey Aircraft Of The Aces No. 27 
- Chris Thomas: Typhoon and Tempest Aces of World war 2
- Modelpress No. 5 - Hawker Tempest