COVOS-DAY Publishing

ISBN 0-620-24116-0

Vlamgat u doslovnom prijevodu s Afrikaansa znači "Zapaljena pozadina", a koristi se u South African Air Force (dalje SAAF) kao nadimak za pilote zrakoplova s motorima koji imaju dopunsko sagorijevanje, poznatije kao "afterburner".

Autor, bivši pilot Royal Navy i umirovljeni visoki časnik SAAF-a opisuje uvođenje u uporabu i bojne aktivnosti zrakoplova Mirage F-1CZ (lovačka varijanta) i F-1AZ (jurišna varijanta) SAAF-a tijekom pograničnih sukoba u Angoli i Namibiji, pa sve do povlačenja iz uporabe zrakopova F-1AZ 1997 godine.

Ako autor pridaje malo više pažnje zrakoplovu F-1AZ lako je za shvatiti i oprostiti jer je autor zapovijedao 1st Squadron-om (1 Eskadrilom) naoružanom ovim zrakolovom.

Knjiga predstavlja zanimljivo štivo koje prikazuje sve probleme uvođenja u uporabu novog zrakoplova, užitke i teškoće pilotskog poziva kao i finalni test vojnog poziva: bojno djelovanje.

Ono što me smeta je da autor u potpunosti ignorira sramni Apartheid i spominje samo demokratske promjene ranih devedesetih godina prošlog stoljeća.

Knjiga je ilustrirana brojnim crno/bijelim i kolor fotografijama zrakoplova u letu, za vrijeme održavanja, na stajanci te snimke iz fotomitraljeza te skice manevar i bojevih djelovanja (obaranje Angolskog MiG-21), kao i fotografije zarobljenog oružja i opreme.

Posebno me iznenadila fotografija mog starog znanca PZT 20/3mm M55A2 (za one koji vojnu obvezu nisu služili u PZO: Protuzrakoplovni top kalibra 20mm s 3 cijevi Model 55 varijanta A2)

Preporučam za čitanje.

 

Vedran Kalamiza