WORLD AIR POWER JOURNAL
Warplane Classics

GRUMMAN F-14
TOMCAT
Shipborne superfighter

Vjerujem da svi znate za World Air Power Journal seriju publikacija, koje su na tržištu nekih desetak godina.
To su izdanja koja izlaze četiri puta godišnje i bave se analizom modernih vojnih zrakoplova i njihovih operatera širom svijeta. Knige su kvalitetno napravljene i ispunjene izvanrednom fotografijom.

Ovo izdanje o F-14, druga je takva monografija, koja se bavi određenim tipom zrakoplova. Prva je bila o F-4 Phantomu, izašla 1992. Godine. O njoj više neki drugi put.
Ova knjiga o Tomcatu izašla je na tržište 1998.godine i odličan je način da se upoznate sa ovim izuzetnim zrakoplovom.
Knjiga je formata A4, tvrdo uvezena i kompletno u boji. Podijeljena je na poglavlja, koja se svaka za sebe bave određenim aspektom Tomcata. Znači, od predgovora ( kojeg je napisao Lieutenant Stuart Broce, koji je u Zaljevskom ratu srušio iračkog Mi-8 ), pa do tehničkih crteža na samom kraju knjige.
Knjiga je naravno na engleskom jeziku i pisana je tako da je lagana za čitanje, ali opet je prepuna tehničkih podataka i statistika. Bilo da je riječ o tehnologijama koje su se koristile u proizvodnji zrakoplova, tako i o elektronskim sustavima, opremi, pogonskim motorima ili naoružanju.
Knjiga je također ispunjena izvanrednim fotografijama u boji , kao i određenim brojem crno-bijelih fotografija. Sve u svemu 520 fotografija, nekoliko velikih profila, tabela, grafikona i na kraju predivni tehnički crteži u mjerilu 1/72, za sve inačice Tomcata.
Što reći na kraju? Odliena monografija o najboljem mornaričkom lovcu svih vremena i odlična referenca za sve Tomcat entuzijaste. Dakle, ako bilo gdje naletite na nju, nemojte oklijevati i kupite je.


Nikola Pentić