Jakovljev Jak-1
Accurate Miniatures No. 3424

 

 Prema standardima iz 1941 godine lovac Jak-1 izgledao je zastarjelo - drvena krila, cjevasta konstrukcija prekrivena platnom, slab motor i naoružanje (1 top 20mm ŠVAK i dva mitraljeza 7,62mm ŠKAS). No taj "zastarjeli" lovac bio je pouzdan i lak za održavanje }čak i za najgore ruske zime i najbitnije - bio je lak za mlade pilote. Veliki sovjetski gubici 1941 više se mogu pripisati nedostatku taktike i dobrih radio veza u zraku nego lošim zrakoplovima. I već krajem 1941 javlja se prvi od mnogih zračnih aseva- M.D.Baranov (20+ pobjeda). Kasnije će se iz Jak-1 razviti serija "teških" lovaca Jak-7A, Jak-7B, Jak-7DI, Jak-9/9B/9D/9DD/K/T i "lakih" lovaca Jak-1B i Jak-3.

Maketa:

 Accurate Miniatures izbacio je prvu maketu Jak-1 u mjerilu 1/48 1997 godine. Izdane su tri makete: Jak -1 rani/sa skijama, Jak-1 kasni i Jak-1b (ono sto je Aeroplan zvao Jak-1M43). Maketa koju opisujemo je Jak-1 kasni, s oznakama Lidije Litvak, Heroja sovjetskog Saveza (12+pobjeda).
Neka vas ne obeshrabri grozan crtež na kutiji, radije pogledajte fotografiju izvrsno složene makete na poleđini.

Maketa se sastoji od 75 dijelova iznimne kvalitete u sivoj plastici i 20 prozirnih dijelova. Linije su urezane, simulacija platna malo prenaglašena na zasebnim krilcima. Volio bih da više proizvođača daje zasebna krilca nego zakrilca, koja su najčešće zatvorena kad su zrakoplovi na zemlji. Opcije su normalne i opterećene gume, 6 RS-82 nevođenih raketnih zrna i dopunski spremnici, kao i unutarnji detalji zakrilaca, koja nažalost morate sami izrezati ako ih želite spustiti. Također su dani rani i kasni stražnji pokrovi kabine, pa tako s malo istraživanja možete izraditi Jak-1 bilo koje serije, ili uz dodatni trud preraditi maketu u Jakovljev I-26 (oznaka Jak-1 zamijenila je službenu oznaku I-26 sredinom 1941). O visokoj kvaliteti govori i to da vam za ovu maketu nisu potrebni dodatni dijelovi - naime, instrumentna ploča je izrađena iz prozirne plastike, a dane su i naljepnice s instrumentima. Sastavnica je odlična i vrelo je informacija, sa nekoliko fotografija Lidije Litvak. Obavezno radite po sastavnici, pogotovo ukoliko želite spustiti zakrilca.

Već vas čujem “nešto mora biti krivo..”. I nažalost, vjetrobran je preširok. Čak je i Squadron-ova zamjenska vakuumski oblikovana kabina (#9603) netočna. Ali zato Squadron-ova kabina za Jak-7/7UTI (#9611) -za rane Jak-7-savršeno odgovara. Stvarno mi nije jasno kako im se potkrala ta greška. No kabina Jak-7 pristaje uz minimalno kitanje-isprobano.

 Što reći za kraj? Da nema netočnog vjetrobrana preporučio bih je svima pa i potpunim početnicima. Ovako samo za iskusne maketare. Oni koji imaju kojeg ICM-ovog Jak-7 viška neka iskoriste njegov motor i mitraljeze, koji savršeno pristaju u Jak-1.

Ocjena makete


(kupiti)

 Za recenziju korištena literatura:

- Polygon, S. Kuznjecov “Prvi Jak”


Vedran Kalamiza