British Ambulance Rover 7

Tamiya 1/35

Maketa predstavlja 1961/1962 seriju 2 Land Rovera prepravljenog u ambulantnu verziju od strane tvrtke Mickleover Transport Co Ltd. Vozilo je bazirano na 109" 4x4 šasiji, sa ugrađena dva nosila i sjedištem za medicinskog tehničara

Maketa je napravljena u tamno zelenoj plastici daleke 1976 godine. Usprkos godinam maketa je dosta dobra. Plastika je vrlo dobra i čisto odlivena s vrlo malo viška (srhova). Površinski detalji su vrlo dobri i čisti, nema tragova grešaka na kalupu niti usahlina u plastici; svaka zakovica na originalno aluminijskoj karoseriji je jasno vidljiva i pravilna. Otisci ejektora dosta veliki, ali su dobro skriveni na nevidljivim mjestima, a veći problem se može pojaviti ako želite prikazati unutrašnjost transportnog prostora (stražnja vrata se mogu otvarati) jer je potrebno kitanje i brušenje otisaka ejektora.

Kako je ovo maketa starije generacije neki detalji su nedosljedni ili nedostaju: kao prvo nema motora, mjenjač je djelomično odliven zajedno s šasijom, mrežica hladnjaka je također samo površinski odlivena (i to dosta dobro i reljefno), drugim riječima zaboravite na dignutu haubu. Pošto je ovo bilo jednostavno i spartanski opremljeno vozilo i unutrašnjost je zadovoljavajuća, jedino na vratima nedostaju detalji. Također su i staklene površine predebele, ali iskoristive.

Ovjes se sastoji od svega par dijelova, ali je točan i prednji kotači se mogu okretati. Gume su odlivene u plastici i izgledaju odlično.

Naljepnice su predviđene za jedno vozilo;dobre su iako one manje nisu centrirane na prozirnom filmu. Međutim mislim da će eventualnim graditeljima ove makete ionako biti zanimljivija hrvatska verzija ovog vozila.

Kao bonus uz ovu maketu se dobiva dodatni okvir sa četiri figure (plus vozač koji dolazi s maketom). Navedene figure su raspoložive i kao poseban set od nazivom BRITISH STRETCHER PARTY, a kako sam taj set već sastavljao mogu reći da su figure dosta dobre .

Upute su jednostavne za razumjeti sa par fotografija sastavljanja makete i par fotografija pravog vozila.


 

Domagoj Slijepčević