Ventura Publications

Paul Ludwig & Malcolm Laird

American Spitfire Camouflage and Markings

Part 1 & Part 2

 

Nedavno sam nabavio ove dvije knjige iz Venturine kolekcije knjiga o Spitfireima (ukupno ih ima 4, gdje su ostale dvije “Spitfire-Star of Israel” i “Spitfire – The Anzacs”.


Osnovni razlog njihove nabavke je bila nada da ću u njim naći fotografije Spitfirea Mk. IX na kojem je letio Charles McCorkle. Tu svoju primarnu funkciju knjige nisu ostvarile ali su mi dale nekoliko vrlo zanimljivih informacija kao i razočaranja pa o tome u tekstu koji slijedi…

Knjižice su u mekom uvezu, manjeg formata (kao Osprey publikacije), s ukupno 72 stranice. Znači nije puno količinski no autori su uspijeli nagurati dosta informacija u tako male knjige iako je moglo čak i više.
“American Spitfire –Camuflage and Markings part 1” obrađuje 31. FG, 496. FG, US Navy Spitfiree iz VCS-7, i “long range” Spitfiree sa tankovima.
“American Spitfire –Camuflage and Markings part 2” bavi se Eagle Squadronom, 4. FG, 52. FG, te izviđačkim Spitfireima iz 7. PR grupe i 67. RG

Papir je vrlo kvalitetan, sa crtežima u boji, dosta fotografija pa čak i nekima u boji! Posebna poslastica je 9 fotografija u boji u knjizi “American Spitfire –Camuflage and Markings part 1” jer su među ostalima dane fotografije Spitfirea Mk. VIII “Express Fargo” koje dokazuju da je profil nacrtan u knjizi “Late Mark Spitfire Aces” izdavača Osprey pogrešan odnosno da je ovaj zrakoplov imao registraciju HL-K, a ne HL-X.
Fotografije u boji u drugoj knjizi “American Spitfire –Camuflage and Markings part 2” su po meni promašaj jer od ukupno 3 fotografije u boji dvije su fotografije P-51 Mustanga. Razumijem želju autora da prikaže ratni put postrojbi koje su koristile Spitfire-e u sastavu USAF-a, ali za tako mali format knjige previše prostora je dano drugim zrakoplovima.

Moram reći da me to čak i razljutilo. Kao što sam i rekao razlog zbog kojeg sam ih kupio nije ostvaren, ali zato postoji u “Camuflage and Markings part 1” nekoliko fotografije i crtež u boji McCorklovog P-51. Gotovo nevjerovatno da autori nisu mogli naći ili željeli uvrstiti niti jednu fotografiju Spitfirea zračnog asa koji je bio zapovjednik 31 FG i koji se u tekstu knjige spominje na nekoliko mjesta. Terško je to opravdati nedostatkom prostora jer se našlo mjesta za fotografiju SOC Seagulla, 8 fotografija P-51 Mustanga, Supermarine Walrusa, 4 fotografije Dewoitinea D-520 i 2 fotografije P-40 u prvoj knjizi te O-47, 8 fotografija P-51, P-47, P-38 u drugoj knjizi. Plus crteži istih. Što je na osamdesetak fotografija po knjizi ukupno previše.

No knjige imaju i vrlina . Večinu fotografija nisam nikad vidio (a vidio sam dosta fotografija Spitfirea), i među njima ima izuzetno zanimljivih poput Spitfirea s dopunskim tankovima sa P-51 i Navy Spitfirea, Tekst je dobar i lijepo opisuje akcije u Sjevernoj Africi i Europi.

Crteži su izvrsni, s nekoliko vrlo zanimljivih i šarenih shema bojenja tako da knjiga toplo preporučam svakome koga zanimaju Spitfirei i to ne samo američki, a ostalima koje tematika zanima površno preporučam uz opasku da pazite da ne platite previše. Cijena od 16$ bez poštarine je možda čak i previsoka.

 

Tomislav Bošnjaković