Pohvalio bih rubriku RETROVIZOR jer konačno postoji neko mjesto gdje svi mogu staviti svoje fotke da bi se sačuvale za budućnost i bile od koristi svima, te bih pozvao sve koji imaju nešto slično neka samo šalju. Ne znam koliko ovo spada pod rubriku RETROVIZOR, jer su neke od ovih stvari odavno odvučene s terena; ali svejedno evo par fotki.

BRDM 2 je slikan kod Petrinje, nepoznato mi je zašto je tu ostao; ali ga je HV kasnije odvukla.

 

M-36 Jackson vojske srpske krajine je slikan u samoj Petrinji neposredno nakon Oluje. Prevrnuo se vjerojatno jer je granata pala vrlo blizu što se vidi po tragovima gelera na boku.. Kasnije je odvučen. Drugi put ću poslati par fotki još jednog oštećenog M-36.

 

T-55 također srpske vojske krajine je uništen na samoj hrvatsko-bosanskoj granici (prema zapadnoj bosni) u brdima kod Dvora. Uništen je 1994. godine u protuudaru 5. korpusa vojske BiH. Obratiti pažnju na natpis na cijevi (na ćirilici ANGELS OF HELLS). Vjerojatno je još na mjestu uništenja.

 

Oklopni transporter M-60 (također srpski) je uništen prilikom povlačenja u Oluji u selu Brezovo polje na cesti Glina-Dvor. Najvjerojatnije ga je uništila vlastita posada zbog kvara ili nedostatka goriva što dokazuje eksplozija koja je djelovala iznutra, a nema ulaznog pogotka. Kasnije je odvučen, a zanimljiv je zbog crteža na prednjoj ploči.

 

Evo još nešto za retrovizor. Ovaj M-36 je slikan u Glinskom Novom Selu, naravno kod Gline. Tu je oštećen još 1991. i prilično je raskupusan kao što se i vidi. Nema ni motora ni dijelova ovjesa....

 

 

Domagoj Slijepčević