Dobro došli na HRCappuccino, prvi i jedini maketarski webzin na hrvatskom jeziku.

 

Cilj nam je informirati vas o hobiju zvanom plastično maketarstvo, pomoći vam u odabiru i nabavci maketa i njihovom sastavljanju i izlaganju.

Što je to plastično maketarstvo?

Plastično maketarstvo je hobi sklapanja maketa, koje su umanjena kopija neke osobe, predmeta ili objekta u nekom mjerilu, iz gotovih kompleta dijelova po priloženoj sastavnici (uputstvu za sklapanje koje dolazi uz svaku maketu). Više o vrstama i tipovima maketa možete doznati ovdje.

Zašto HRCappuccino?

Zato jer smo mi skupina maketara koja najviše informacija o maketama i raznim maketarskim tehnikama i "cakama" razmjenjuje upravo na našem jutarnjem cappuccinu vikendom. Iz tih sastanaka došla je ideja da se te informacije prezentiraju i na Internet stranicama.

Zašto su vam te informacije bitne?

Jednostavno da znate zašto dajete svoj novac. Naime, makete i proizvođači razlikuju se točnošću, kvalitetom i cijenom, a najskuplje nije uvijek i najbolje. Također, mnogi proizvođači prepakiravaju dijelove drugih proizvođača samo s novim naljepnicama tj. oznakama. Tako nam je uspješna suradnja firmi Revell AG i Hasegawa donijela na tržište neke Hasegawa-ine makete u Revellovim kutijama po jeftinijim cijenama . Tako se u Njemačkoj jedno vrijeme 1/48 MDD F-4F Phantom II prodavao u Revell-ovoj kutiji za ca. 25 EUR dok je na polici pokraj stajala ta ista maketa u Hasegawa-inoj kutiji za 40-60 EUR.

Također, dobro je unaprijed znati koje su eventualne teškoće pri sklapanju neke makete i kako ih je netko drugi riješio.

Kako početi?

Jednostavno, kupite maketu, maketarsko ljepilo i boje prema uputama na kutiji ili na sastavnici. O ostalog alata potreban vam je minimalno mali modelarski nožić ili skalper, turpijicu, malo brusnog papira te kist ili zračni kist (prskalica za boju).

Gdje kupiti?

Može se slobodno reći da već nekoliko godina ne oskudijevamo sa dostupnošću maketa, boja i ostalog pribora, a iz godine u odinu stvari idu na bolje. Slijedeći tekst nije plaćeni oglas, već putokaz što se i gdje može nabaviti.

Trgovački lanac Mercator je prvi počeo uvoziti makete, boje i pribor firme Revell AG po cijenama ravnim ili nižim od onih u Njemačkoj. No koliko nam je poznato, makete nisu dostupne u svim Mercatorovim trgovinama.

HR-maketari je online-dućan i maketarski forum gdje možete kupiti makete i posebno dodatne dijelove koji nadopunjuju odnosno zamjenjuju neke netočne ili nedovoljno detaljne dijelove maketa. Također postoji i forum na kojem možete razmjenjivati vaša iskustva i postavljate pitanja, ali da bi i samo pogledali kako to izgleda morate se besplatno registrirati.

Land of Magic je postao zaseban brand, a tamo još uvijek možete naći Italeri, Zvezdu, Dragon, Hasegawu, te Testors Model Master boje serije I i II, te akrilne boje. Također, može se naći i nešto alata, uglavnom iz Italerijevog i games Workshop asortimana. Nadalje, još nas uvijek iznenađuju povremenim akcijama, kada se temeljito mogu popuniti police u kućnim skladištima... Više podataka možete naći na njihovim internet stranicama: Land of Magic.

Hanich d.o.o. je napokon popunio asortiman dugo najavljivanom Tamyom, te je sada uz Italeri, Academy i Trumpeter, te Life Color boje sve to dostupno na njihovim stranicama.

Chipoteka je od 2005. ovlašteni uvoznik za makete i pribor firme Revell AG, cijene su jednake ili malo veće od Mercatora, no postoje i razne akcije i popusti. Nažalost, asortiman se nije previše popunjavao zadnjih godina, pa je sada dosta skroman.

Balista nas je sve ugodno iznenadila otvorivši u prosincu prošle godine prvi maketarski dućan u Hrvatskoj, koji se nalazi u Maksimirskoj 68 u Zagrebu. Također funkcionira i webshop za sve one koji nisu iz Zagreba. Također, uz prvobitni asortima wargaming pribora, te Vallejo boja i pribora i materijala za izradu terena, popunili su asortiman raznim maketarskim markama, kao što su: Tamiya, Trumpeter, Roden, Eduard i dr.

Što se tiče maketarske literature, jedini pouzdani izvor je još uvijek Algoritam. Kod njih možete naručiti i naslove koje nemaju u ponudi. No Internet je, uz kineske proizvođače jeftine tinte za pisače najbolje što se maketarima dogodilo u posljednjih deset godina. Naime, potpuno besplatno na više maketarskih stranica i nebrojeno privatnih stranica i galerija dostupni su vam opisi maketa, sklapanja, savjeti, povijesni članci i ono najbitnije: fotografije svih mogućih automobila, brodova, helikoptera, tenkova i zrakoplova, od krupnih planova do najsitnijih detalja. Više o tome pročitajte ovdje.

Postoji li kod nas organizirano bavljenje plastičnim maketarstvom?

Iako je maketarstvo individualni hobi, normalno je da su se maketari počeli okupljati u razne klubove i sekcije. Prednosti su velike - od razmjene iskustava i literature, maketa i pribora, zajedničkog nabavljanja maketa i pribora, pretplata na maketarske časopise i sl. Da ne spominjemo odlaske na natjecanja i izložbe.

Prvo pitanje koje mi postavljaju ne-maketari kad spomenem natjecanja jest: "Da li se vi natječete tko prvi sklopi maketu?" Možda bi prikladniji naziv bio ocjenska izložba.

Maketarski klubovi ili sekcije postoje u Ivanić-Gradu, Kutini, Novoj Gradišci, Osijeku, Rijeci, Puli, Splitu, Sisku, Varaždinu, Vinkovcima, i Zagrebu. Postoji i maketarska mailing lista HRmakete. Tu se raspitajte o mogućim klubovima i sekcijama koje su vam najbliže. No ukoliko vam ni jedna ne odgovara, zašto ne osnovati svoju?

 

Uživajte u maketama i neka ovo bude početak jednog dugog prijateljstva.

 


Za HR Cappuccino tim,

Vedran Kalamiza i Tomislav Martan